Mål och medel i allmännyttan

juli 23, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta, reagerar på Jonas Olofssons krönika om politikens mål och medel. Med ett lokalt exempel från allmännyttan i Fagersta pekar han på hur fel det kan bli när man blandar ihop mål och medel.
Det finns mycket tänkvärt i Jonas Olofssons krönika, men jag ska nöja mig med att försöka knyta till ytterligare en trådända i diskussionen om mål och medel. Det handlar om att vi över tid har väldigt lätt att förvandla politiska medel till politiska mål.

Låt mig ta några exempel ur den sk verkligheten! En tämligen klassisk höger-vänsterfråga är den om allmännyttan och i de flesta debatter är bilden så stiliserad att man lätt får uppfattningen att allmännyttan är ett mål i sig för s och v medan det lika mycket är ett mål i sig för marknadsliberalerna att skrota och sälja ut.
Men i mitt huvud kan allmännyttan inte vara ett mål i sig utan just ett medel för att uppnå något som i det här fallet enkelt uttryckt handlar om att tillhandahålla goda bostäder till rimliga priser och tillförsäkra även de mest utsatta en boendemöjlighet. Utifrån det perspektivet såg vi oss om
i vår lokala verklighet i Fagersta och upptäckte att våra problem inte riktigt var desamma. Det var nära nog de motsatta och hade så varit i något decennium och skulle nog fortsätta vara det ett bra tag till. Nämligen att vi hade ett mycket stort bostadsöverskott, hyresnivåerna var
pga detta snarast för låga vilket ledde till bristande underhåll och ett långsamt chanserande bostadsutbud och fastighetsägare som i ren desperation medverkade till att ”importera” människor med grav social problembild i fast förvissning att kommunen skulle stå för hyran.

Låt mig vara tydlig på den punkten; vi tar ett stort ansvar för att försöka lösa de missbruksproblem vi själva skapat i kommunen och regionen och insatserna har på några år trots en ansträngd ekonomi mer än tredubblats, men vi kan aldrig acceptera att man från Stockholm och dess kranskommuner med hänvisning till bostadsbristen där, rekommenderar
människor helt utan anknytning att flytta hit. Förutom naturligtvis svårigheten att orka med detta rent ekonomiskt och socialt i våra kommuner, så är det dessutom nästintill omöjligt att vända en negativ socail situation om man helt saknar nätverk i form av familj, släkt och vänner för att inte tala om sysselsättning.

Det här ledde fram till en helt ny bostadspolitisk strategi som nu när den genomförts innebär att kommunen i sitt bestånd idag har sju tomma lägenheter efter att vi rivit en del, sålt en del och förädlat en del. Totalt i kommunen finns fortfarande ett bostadsöverskott samtidigt som vi har behov av att bygga andra lägenheter – men det är ett annat problem.
Dvs; när vi reflekterade över målen resp medlen så ledde det till ett överraskande och får man nog säga lyckosamt resultat.

Ett annat exempel är det besynnerliga fenomenet att man en gång i tiden lagstiftat om katalytisk avgasrening. Målet kan ju inte vara att alla bilar ska ha en viss teknik (särskilt om det skulle dyka upp en bättre!) utan att minska eller eliminera skadliga utsläpp. Medlet, tekiniken, har blivit ett mål – bokstavligen fastlagt i lagen! Annorlunda uttryckt; man
har från politiskt håll övergett sin spelplan som handlar om ”svaret på vad-frågan” och hamnat i bortamatchen om ”svaret på hur-frågan”, vilket ofta är en mer teknikalisk diskussion!

Jag tror de flesta kan komma på egna exempel där medel för att nå en gång behjärtansvärda mål med tiden blivit mål i sig. Det är förstås särskilt allvarligt när verkligheten förändrats så att medlet kanske inte längre fungerar eller tom blir kontraproduktivt – allt medan de politiska ritualdebatterna fortsätter.

Stig Henriksson
Annonser

Entry filed under: Välfärd och Allmännytta.

En fråga om politikens mål och medel? Staten måste rädda kollektivtrafiken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juli 2004
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggare gillar detta: