Fantasin till makten!

juli 16, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Har vänstern något nytt att komma med? Vågar vänstern företräda tidens och människors krav och behov istället för att utgöra en politisk-religiös sekt? Ivar Heckscher ställer frågorna på sin spets och uppmanar till svar.
Går vägen till Socialism framåt eller bakåt?
Vad det egentligen handlar om för mig:

I en tid då socialdemokratin driver en närmast borgerlig politik och är lyhördare för krav och önskningar från EU-kommissionen och Svenskt Näringsliv än från medborgarna i Sverige eller tidens mer långsiktiga behov skulle Vänsterpartiet kunna utgöra ett självständigt och tydligt alternativ för dem som söker en tidsenlig och till solidaritet och maktfördelning siktande utveckling.
Vi vet att åtminstone 5% av väljarkåren stöder Vänsterpartiet även i den gamla invanda kostymen. Men vi vet också att långt över dubbelt så många har förhoppningar på att Vänsterpartiet skall presentera nya och bra förslag till lösningar på frågor om fördelning av både makt och pengar, på problem kring invandring och sjukskrivningar. Vi vet också att en mycket stor del av ungdomsrörelsen i Sverige är vänsterinriktad och att den har starka men oklara förhoppningar på att en modern socialism skall medföra infriandet av dessa förhoppningar.
Mot denna bakgrund och mot bakgrunden av kapitalistskandaler, långtidssjukskrivningar, utrikespolitisk anpasslighet och en allt snävare och oginare politik gentemot invandring och asylsökande är ställningstaganden i Vänsterpartiet 2004 säkert mycket betydelsefulla, kanske avgörande för utvecklingen i både stort och smått i Sverige för en lång tid framöver.
Har vi något nytt, starkt och tydligt att komma med?
Kan vi visa att vi är ett parti som företräder tidens och många människors krav och behov och inte en politisk-religiös sekt?
Har vi något att komma med till alla dem som fastnar i blankettsystemen och inte kommer vidare med de samhällsnyttiga avsikter de egentligen har: studerande, ensamstående mödrar, konstnärer och insatsvilliga pensionärer m fl.
Jag hoppas på ett Vänsterparti som är öppet för gräsrotsinitiativ både inom kultur- och näringsliv. Som låter icke bolagsdrivna alternativa pedagogiska projekt eller miljövårdande odlings- eller vård-initiativ leva och kommer dem till mötes. Ett vänsterparti som har modet att lämna ”arbetslinjen” och gå in för ett sunt system med tryggad grundinkomst för alla.
Ett vänsterparti som vågar stå för att aktiebolagslagen i sin nuvarande form och med tillhörande skattelagstiftning, är en huvudfiende som låter kapitalisterna systematiskt urholka den offentliga sektorn och som vågar ta strid för att ändra på detta.
Jag tror på en planekonomi som begränsar kapitalistiskt rofferi men skapar ökat utrymme för enskildas samhällnyttiga insatser.
Framför allt tror jag på att idéfattigdomen och fantasilösheten i både offentlig förvaltning och i näringslivet måste avhjälpas.
Finns det någon/några partikamrat/er som vill kämpa i dessa riktningar,
Så tar jag gärna emot svar, enskilt eller offentligt
Fantasin till makten!

Ivar Heckscher
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Om detta må ni inte berätta Socialdemokratin, sovjetmodellen och den ”Tredje väg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juli 2004
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

%d bloggare gillar detta: