Måste inte den ekonomiska tillväxten ingå i ett kretslopp?

juni 28, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Måste inte också den ekonomiska tillväxten ingå i ett kretslopp, eller kan den vara linjär, och bara peka uppåt? Är jordens resurser verkligen begränsade? Är vi människor (vänsterpartister inräknade) kapabla att inse det i så fall? Och om vi inser det, är vi då beredda att ta konsekvenserna av det vi ser, frågar Göran Ekblad i en artikel där mer än en ’’provocerande’’ frågeställning lyfts fram.
En rörig interiör, eller ”i huvet på en gammal gubbe”.
Det är inte lätt att bli så gammal att man inte längre är tvärsäker på hur allting är. Det vore skönt om någon kunde hjälpa mig att reda ut mina virriga tankar och stoppa in lite utropstecken bland alla mina frågor.

Tillväxt, välstånd, välfärd – plundring, svält, förgiftning, allt förekommer samtidigt på vår lilla planet.

Det handlar om arbetarklassen. Den arbetarklass som äter sig till döds på skräpmat i västerlandets välstånd och den arbetarklass som svälter till döds i Afrika. Är det samma arbetarklass? Kan hela världens arbetarklass enas någon gång?
Tillväxt, plundring och förgiftning drabbar i alla fall alla, om än inte lika. Tillväxten drabbar olika i olika tider. Det förefaller som om den alltid har två sidor, en plussida och en minussida. Om en vinner måste en annan förlora. Eller är det så att alla förlorar på lång sikt om tillväxten grundar sig på plundring och förstörelse av de naturtillgångar som finns på vår lilla planet?

Utan tillväxt ingen ökad skattebas och då kan vi skrota vår välfärd! Tillväxt och miljöhänsyn är mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att förena. Rättvist miljöutrymme, global solidaritet, ja rent av människans överlevnad – är det förenligt med det vi kallar materiellt välstånd, och tillväxt? Är tillväxt möjlig utan nedbrytning och recirkulation av de näringsämnen som tillväxten fordrar?

Måste inte också den ekonomiska tillväxten ingå i ett kretslopp, eller kan den vara linjär, och bara peka uppåt? Är jordens resurser verkligen begränsade? Är vi människor (vänsterpartister inräknade) kapabla att inse det i så fall? Och om vi inser det, är vi då beredda att ta konsekvenserna av det vi ser?

Vad väljer vi att göra, om och när vi inser vad som håller på att hända? De två ytterligheterna är väl att antingen se till att avliva dem som hotar vårt välstånd (som vi gör med andra skadedjur), eller att vi sänker vårt materiella välstånd till en nivå där en hållbar överlevnad för alla är möjlig.
Det värsta är att jag inbillar mig att verkligheten kommer att driva oss den ena vägen antingen vi vill eller inte. Den kapitalistiska verkligheten har nog en tendens att driva oss åt det mera blodiga hållet. ”Splatteralternativet” är väl mera lönsamt på kort sikt och mera i fas med det vi kallar utveckling, än vad alternativet: ”Fattigare men levande – och kanske rent av lite lyckligare”, skulle vara.

Och så har vi då detta med vår nationalism, och demokratin. Svensk socialism åt svenskarna!
Demokrati är väl bra så länge den inte omfattar mer än 7 millioner åt gången! Det är tur att man inte bor i ett land med 35 millioner röstberättigade innevånare, då hade man ju bara haft 1/5 rösträtt! EU skall vi inte tala om, där har ju vi svenskar nästan ingen rösträtt alls, och sedan devalverar man rösträtten för varje gång man tar in nya medlemsstater.
Nu var jag nog lite elak, men visst tänker vi så även i Vänsterpartiet ibland.

Göran Ekblad
Annonser

Entry filed under: Miljö- och klimatpolitik.

Utveckla den cubanska revolutionen! Mellan hopp och förtvivlan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: