Utveckla den cubanska revolutionen!

juni 27, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

 

Den 1 januari i år firade den cubanska revolutionen 45 år. Människor på vänsterkanten verkar känna sig tvungna att så fort ämnet Cuba kommer på tal direkt ta avstånd från allt vad nationen står för, för att undvika att den kopplas samman med vår ideologi. Detta, menar jag, är synd.
Västerländska kritiker vill ofta jämföra Cuba med länder i väst, och pekar då på en låg materiell standard och andra brister. Mer rimligt är att jämföra med andra länder i Latinamerika, och då visar sig Cuba ligga långt framme. Gratis hälsovård och utbildning, mycket låg spädbarnsdödlighet, hög medellivslängd och närmast 100 % läskunnighet är saker de flesta andra latinamerikaner bara kan drömma om.

Vi i väst menar att yttrandefrihet är grunden till demokratin. Men jag undrar vad de fattiga latinamerikanerna tänker när de undernärda ser sitt land invaderas av multinationella företag och amerikansk propaganda i det som kallas ”demokratier enligt västerländsk modell”. Skulle de inte föredra ett Cuba där basbehoven var tillfredsställda men de demokratiska friheterna inskränkta? Naturligtvis ska vi arbeta för ett mer demokratiskt Cuba. Men att i alla sammanhang fördöma Fidel Castro bara för detta är inte den rätta vägen. Vi borde istället lyfta fram det goda som finns, och stärka folket i utvecklingen av det cubanska samhället. Mot ett riktigt förverkligande av revolutionen.

Cuba har på lokal nivå ett mycket demokratiskt system. I grannskapsenheter bestående av några hundra invånare diskuteras olika frågor och där nominerar man ledamöter till kommunfullmäktige. Ett antal grannskap bildar en valkrets, som har en plats i kommunfullmäktige och består av runt 1000 väljare. Kommunistpartiet är enligt lag förbjudet att nominera till valen. 80% av nationalförsamlingens ledamöter tillhör partiet. Den enda valkampanj som sker är att informationsblad om de nominerade sprids överallt. De får inte ge några vallöften. Valen är allmänna och valhemlighet råder. Ledamöterna i kommunfullmäktige får inget arvode, och de är skyldiga att finnas tillgängliga för sina väljare i valkretsen för diskussion varje vecka. De som arbetar med politik på heltid bibehåller den lön de hade i sitt tidigare yrke.

Företagen ägs kommunalt, regional eller nationellt. Ledningen för företagen utses av de folkvalda församlingarna. Arbetarna har inflytande på arbetsplatsen genom sina fackliga representanter och på stormöten. Det finns också bondekooperativ som hyr mark av staten, och företag där högst 50% ägs av utländska investerare. Familjer startar privata företag som ex. rumsuthyrning, men det är förbjudet att anställa någon utanför familjen.

Cuba har ett vida utbrett internationellt bistånd. Tusentals cubanska läkare arbetar i tredje världen. Det är fler än hela Världshälsoorganisationen har. Ungdomar från u-länder får gratis utbildning på Cuba om de lovar att sedan återvända hem för att hjälpa de fattiga i sitt land. Nyss läste jag en debattartikel där man föreslog att svenskt utlandsbistånd skulle gå via den cubanska staten, som är så otroligt effektiv på området. Cuba satsar mycket på forskning inom medicin, och tar fram läkemedel som de säljer billigt till fattiga länder. Eftersom de inte har internationella patentavtal kan de framställa billiga aidsmediciner för tredje världen.

Cuba är ett av få länder idag som är skyddat mot multinationella företags intressen. Det betyder att inhemska odlare inte konkurreras ut, och fackliga rättigheter uppmuntras. Som inget land i världen erbjuder Cuba en sådan trygghet för invånarna och ett system med så små klyftor mellan människor. Det är den nation som lyckats bäst hittills med att skapa socialistiska inslag i sitt system. Revolutionen på Cuba och dess efterspel har för det mesta fungerat bra, och det i socialismens anda. Låt oss stödja det cubanska folket och lära oss av deras revolution. Vi ska segra, Venceremos!

Amanda Duregård
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Svik inte miljön, Persson Måste inte den ekonomiska tillväxten ingå i ett kretslopp?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: