Skrockandets härskarteknik och Tiger i Sjumilaskogen

juni 19, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Härförleden var jag på en offentlig tillställning där forskningsresultat och vetenskap stod i centrum. Den här tillställningen hade dragit till sig ett hundratal åhörare från många politiska och akademiska håll, men de flesta var västerlänningar, medelålders, medelklass och ”beslöjat vänstervridna” för att använda Ola Magnells ord.
Efter en kort stund infann sig sig ett konsensus i de frågor som diskuterades. ”Vi” enades om att ”dom” var dumma och kategoriska. ”Vi” enades om att ”dom” var offer för strukturella hinder och traditionella former. ”Vi” enades om att ”vi” inte var som ”dom”.

Uttrycket för denna konsensus kom i form av skrockande läten från bänkarna när någon av huvudpersonerna sade något ironiserande eller lustigt. Skämt är en av de mest exkluderande och inkluderande mekanismer vi har. De många nickarna, leendena och skrockandena bekräftade att ”vi” hade rätt, och att ”dom” inte hade lika mycket självinsikt som ”vi”. ”Dom” hade inte förstått och inte heller hade ”dom” ifrågasatt makten tillräckligt mycket.

Något överaskande för läsaren är kanske att ”vi:et” var de radikala, öppna och toleranta som ville bidra till en värld där medierna inte bidrager till att rasistiska stereotyper klistras på medborgare med annan hudfärg, språk eller ögonfärg, medan ”dom” var vita medelklassmänniskor med tillgång till mediernas alla möjligheter och med stort inflytande över samhällsdebatten i svenska medier.

Enfalden kan sålunda dyka upp där man minst anar och enfalden måste bekämpas även i de mest öppna och kritiska miljöer. Alldeles oavsett om den maskeras i form av radikalitet, alternativa livsformer eller kritik och ifrågasättande av makten. Mångfald är inte att tycka något speciellt, mångfald är att låta många röster sjunga och lyssna uppmärksamt på alla. Det handlar om att värdera argumenten, att granska den egna positionen och att ständigt ifrågasätta dem som förväntar sig att vi skall inordna oss i ett på förhand uppgjort schema. Att upprätta gemensamma sociala identiteter genom att kasta sten mot polisen eller hetsa fram hat mot muslimer är i grunden uttryck för samma enfald. Att gnälla på politiker för att ”alla vet” att de bara tänker på sig själva eller döma ut kvällspressen för att ”alla vet” att de bara ljuger är att abdikera från den mänskliga plikten att göra sina egna bedömningar. Enfalden blir inte mindre för att den har ett gott uppsåt eller för att den består av engagerade människor.

I Nalle Puhs Sjumilaskog finns de flesta karaktärer representerade. Den ständige dysterkvisten Ior, den naive optimisten Puh och den försiktige Nasse. Men där finns också – tack och lov – den ständigt skuttande Tiger. Tiger skuttar, hoppar och stör ordningen i största allmänhet. När Ior tappat sin svans i ån lyckas Tiger hjälpa till att rädda den, men också samtidigt skutta ned Ior i vattnet. Tiger borde kanske vara ett farligt djur men visar sig vara en glad prick som ständigt gör det oväntade. Inte för att det oväntade också kan bli normerande och sövande – men Tiger gör sitt bästa för att ifrågasätta alla de uttryckliga bestämmelser som t ex Ugglan eller Kängu utfärdar. Därför borde Tiger vara vår värn mot enfalden och vår följeslagare på väg mot mångfalden.

När politiken domineras av grupper vilka identifierar sig med att skrocka åt lustigheter eller nicka instämmande åt självklarheter då dominerar enfalden. När politiken domineras av debatt, kritik och ifrågasättande som resulterar i gemensamma insikter i hur svårt och inte alls självklart det mesta är – då vinner mångfalden terräng. Det är inte tu tal om att vi också måste komma till beslut, men besluten fattas med öppnare sinne och större känsla för människans ofullkomlighet om vi lämnar skrockandet hemma och låter Tiger få skutta mer fritt i debatten.

Marie Demker
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Demokratins räckvidd har ökat Arbete är kapital

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: