Socialistiska Partiet, sektvänster eller inte?

juni 15, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Anders Svensson, partistyrelseledamot av Socialistiska Partiet (SP) besvarar Ulf Nymarks kritik av SP och sektvänstern.
Att som Ulf Nymark från Lund gör påstå att Socialistiska Partiet är sektvänster måste bygga på dålig kännedom om vårt parti. En sekt kännetecknas av slutenhet, sluten debatt, starkt ledarskap etc. Inget av detta finns inom Socialistiska Partiet.

Dessutom har Ulf en dålig uppfattning (ingen alls i själva verket) om varför de medlemmar som för länge sen lämnade SP till förmån för Vänsterpartiet lämnade. Jag har i alla fall lite bättre koll. Dom lämnade Socialistiska Partiet av främst två skäl, SP var inte tillräckligt stora och SP var inte tillräckligt leninistiska, inte tillräckligt slutna. Dvs, dom gick med i vänsterpartiet för att kunna vara med i ett mindre öppet parti än SP. Socialistiska Partiet tillämpar inte så kallad ”demokratisk centralism” vilket upplevdes som ett problem av de som lämnade om jag förstått saken rätt. I stadgarna finns rätt till tendensfrihet och fri diskussion inskrivet i motsats till samtliga andra svenska partier. Ulf Nymarks inlägg är riktat mot en sådan öppenhet, för man kan inte vara öppen åt bara ett håll.

Öppenhet och fri diskussion kräver att man måste tillåta även politiska motståndare. När man dessutom vet att Socialistiska Partiets världsorganisation, Fjärde Internationalen och dess medlemspartier har parlamentsledamöter i många länder, bl.a. Danmark, Italien, Portugal, EU, Skottland, Filippinerna, Senegal och Brasilien framstår Ulf som ännu mer okunnig och man inser att Socialistiska Partiet är allt annat än sekteristiskt. I Brasilien sitter vi dessutom i regeringen liksom i en mängd delstatsparlament.
Vi deltar överallt där vi finns i byggandet av breda antikapitalistiska vänsterpartier av samma typ som PT i Brasilien. Bland de partier som vi deltar i byggandet av (utöver PT) kan nämnas PRC (Rifondazione) i Italien, RESPECT i England och Scottish Socialist Party i Skottland. Vi är gärna med och bygger ett liknande parti i Sverige.

Om Vägval Vänster också är intresserade av att bygga en sådan organisation är det bara positivt. Vänsterpartiet som sådant utövar inte någon dragningskaft på SP eller SP:s medlemmar. Detta främst på grund av dess odemokratiska struktur som inte tillåter organiserade fraktioner/tendenser internt, men också på grund av partiets stöd till nyliberal politik. Vi är dock alltid öppna för diskussion om politisk mål och visioner och ser därför Vägval Vänster som ett intressant initiativ som öppnar för debatt. Inte för att vi är överens med allt som Vägval Vänster står för utan just för den öppna debattens skull.

Att redan från början utestänga vissa åsiktsriktningar på det sätt som Ulf Nymark gör är precis det som han anklagar Socialistiska Partiet för att omhulda, sekterism och slutenhet. För mig för Ulf Nymarks sätt att resonera tankarna till stalinismens utrensningar då alla mina kamrater i öststaterna sattes i läger och fängelser eller avrättades.

Anders Svensson
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vänd på alla stenar! Demokratins räckvidd har ökat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: