Självkritik är inte nog – det krävs makt!

juni 11, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Gudrun Schyman besvarar Björn Grips kritik mot hennes krönika. Och betonar att en förändrad könsmaktsordning kräver förändrad maktfördelning.
”Det finns anledning till viss självkritik såväl inom socialdemokratin, Kommunal och vänsterpartiet, eller hur Gudrun!” skriver Björn Grip med anledning av min krönika om den fortsatta lönediskrimineringen.

Självkritik kan vi ju alltid ägna oss åt men uppriktigt sagt så tror jag inte att det räcker. Det krävs mer!
Det krävs att vi vågar se att det är en fråga om makt och inte en fråga om att hitta rätt teknik. Statistik och teknik för arbetsvärdering är naturligtvis nödvändiga delar i ett
förändringsarbete men är det verkligen det som saknas? Är det verkligen för att vi inte vet eller förstår hur vi ska göra, som det ser ut som det gör? Är lönediskrimineringen av, och ”deltidseländet”, för kvinnor något som har fallit ner från skyarna och som vi inte vet eller förstår hur vi ska ta oss ur?

Det är knappast några naturlagar vi har att göra med. Verkligheten är resultatet av fattade (politiska) beslut, byggda på värderingar, inbäddade i det vi brukar kalla könsmaktsordningen, dvs föreställningen om att kvinnor ska vara på särskilda platser och män på andra, och där det som
kvinnor gör är mindre värt. Självklart har det legat till grund för den lönesättning som vi idag har inom vård och omsorg.

Att det (generellt) ser ut så här, med en tydlig över- och underordning, och med en ihållande obalans i ansvar för obetalt resp. betalt arbete, väl förankrat i de alltmer stereotypa könsrollerna, passar som hand i handske
för den ekonomiska politik som nu föreskrivs både nationellt och internationellt. Den med fri konkurrens som mål och med avregleringar, privatiseringar och utförsäljningar som medel.

Det är ett massivt maktsystem, byggt på den patriarkala ordningens förutsägbara fundament. Det krävs mer än självkritik för att rubba på detta. Det krävs makt!

Gudrun Schyman
Annonser

Entry filed under: feminism.

Varför sånt liv om miljöskatter och rädsla för att sätta ner foten i klimatfrågan? Vänd på alla stenar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,889 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: