Varför sånt liv om miljöskatter och rädsla för att sätta ner foten i klimatfrågan?

juni 10, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Som arbetande med miljöfrågor i riksdagen så står jag för en avveckling av kärnkraften liksom övriga i partiet men detta får inte innebära att vi tummar på vår klimatpolitik. Vi står ju bakom den klimatproposition som vänsterpartiet och regeringen tog fram, även om vi då inte nådde ända fram, vi ville gå ännu längre i målformuleringen.
Är då klimatproblemen angelägna för samhället och för vänsterpartiet? På den frågan måste man svara ett rungande JA, de måste vara angelägen för oss alla. Varför då? Jo, situationen är synnerligen alarmerande när det gäller klimatet.
Alla effektiva åtgärder är angelägna inte minst åtgärder som sker med hjälp av KLIMP (klimatinvesteringsprogram). KLIMP är något som vänsterpartiet bör satsa hårt på i budgetarbetet både på riks, regional samt lokal nivå. Det är högt utvecklade och rika länder som Sverige som både har möjligheterna och skyldigheterna att ta fram teknik och samhällsstrukturer som är långsiktigt hållbara.

Våra globala utsläpp av klimatstörande gaser fortsätter, halten av dessa gaser i atmosfären stiger liksom den globala medeltemperaturen. Ytvatten temperaturen i våra hav stiger, glaciärerna runt om på jorden smälter bort, oftare upplever vi extrema väderfenomen som t.ex. stormar. Havsnivåerna stiger och hotar ödelägga stora landområden såsom tätbefolkade floddelta och lågt liggande öar. Vi kan vänta oss en anstormning av miljöflyktingar som tvingas från sina drabbade områden.

Ett antal länder har anslutit sig till det så kallade Kyotoprotokollet som är ett internationellt avtal som påbörjar reglering av utsläppen av klimatgaser. Tyvärr så har USA ställt sig utanför protokollet och vägrar vara med. Andra länder som är med varslar nu att de anser sig ha problem med att klara de åtagande om utsläppsminskning som de gjort.

Hur ser det ut i Sverige då?
Just nu så pågår ett starkt lobbyarbete från industrin för att plocka bort Co2-skatten och man hänvisar bland annat till kostnaderna man får genom den beslutade utsläppshandeln med Co2 som snart praktiskt skall sättas igång.

Jag anser att vänsterpartiet bör se till att vi behåller Co2 skatten kombinerad med utsläppshandelssytemet. Varför bör vi då behålla Co2-skatt vid införande av handelssystemet?

Jo för systemet för utsläppshandeln är i första hand ett EU-system.

Så småningom kommer det även att utvecklas ett globalt system för utsläppshandel i enlighet med de ramar som ges av Kyotoprotokollet. Inom ramen för EU: s bördefördelning kan Sverige öka sina utsläpp av koldioxid med 4 procent. I klimatpropositionen anges att de svenska utsläppen av växthusgaser ska minska med 4 procent. EU-systemet för utsläppshandel som ska införas i Sverige är således inte tillräckligt för att minska utsläppen i enlighet med det mål som satts upp av riksdagen.

Därför är kompletterande styrmedel nödvändiga, och C02-skatten utgör idag vårt mest kraftfulla styrmedel. Koldioxidskatten för industrin ligger på ca 21 öre/kg koldioxid. Mot bakgrund av en ganska generös tilldelning av utsläppsrätter inom EU-systemet för utsläppshandel väntas priset på utsläppsrätter ligga på runt 7 öre/kg koldioxid.

Sverige kontrollen över de svenska utsläppen av koldioxid
Genom införande av ett system för utsläppshandel förlorar vi i praktiken kontrollen över de svenska utsläppen av koldioxid från de anläggningar som omfattas av systemet för utsläppshandel (motsvarar ca 30 procent av de svenska utsläppen). Med en grov förenkling skulle man kunna säga att tidigare var åtgärder för reduktion av koldioxid ”lönsamma” med en kostnad på ända upp till 21 öre/kg CO2. Handelssystemet innebär att åtgärder inte får kosta mer än 7 öre/kg CO2 för att de ska vara lönsamma att genomföra. Kostar åtgärden mer blir det lönsamt för svenska företag att i stället köpa utsläppsutrymme från andra länder. Det betyder att de svenska utsläppen från sektorn riskerar att kraftigt öka.
Hur användningen av utsläppshandel ska kopplas till det svenska klimatmålet ska beslutas i kommande klimatproposition våren 2005. Dessutom innebär den tilldelning av utsläppsutrymme som beslutats i den svenska nationella tilldelningsplanen att industrin i princip tillåts öka sina utsläpp i relation till 1990.

Utsläppsrätterna tilldelas gratis. De nationella tilldelningsplaner som f.n. granskas av KOM pekar på att flertalet medlemsstater i EU varit ganska generösa i sin tilldelning för att säkerställa att utsläppshandeln inte ska bli tillväxthämmande.

Vänsterpartiet måste starkt driva på i klimatpolitiken.

Kjell-Erik Karlsson
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Vänsterns utrikespolitik måste omdanas Självkritik är inte nog – det krävs makt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,873 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: