Vad vill vänstern med EU?

juni 5, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Eller borde vilja, är ganska självklart. Det är att bädda in marknaden i demokrati, med Karl Polanyis ord, och att verka för en gemensam säkerhetspolitik som bildar motvikt till det ensamma imperiet med dess ibland farliga idéer.
Just därför att så stora uppgifter väntar är den svenska vänsterns argumentation inför EU-valet förbryllande. Det finns några varianter, men frågan vad vi behöver EU till besvaras nästan aldrig. EU är något skumt som vi måste försvara oss mot, är en återkommande tanke. In med kritiker i EU-parlamentet, säger många. Det är viktigt att där bekämpa ”fiffel och båg”, enligt ett flygblad från vänsterpartiet. Mot superstaten, säger alla. En federal superstat heter det ibland, vilket är en motsägelse som förklaras av att federalism är ett nästan okänt begrepp i Sverige. Ett parti som åtminstone delvis är vänster, Junilistan, vill ha gemensam marknad men ingen gemensam demokrati. Befriad marknad, är deras krav. Det kunde de låta Timbro säga.

Det jag saknar är ett resonemang om makt och styrelsesätt. Makt och demokratisk bestämmanderätt ligger i en god ordning på samma plats. Historiens knuffar gör att de då och då åker isär. Var och en som verkat i lokala församlingar vet det. Rätt vad det är är makten borta och då kan man sitta och bestämma hur mycket man vill, men det tar inte. Ledningarna är inte maktförande. Då måste de dras om. Det är ett sedan kyrkofadern Augustinus välkänt problem. Fungerar inte staten måste den rullas tillbaka till utgångsläget för genomgång. Augustinus använde ett ord för månens rörelser på himlavalvet, revolver, rulla tillbaka. Därav ordet revolution. Vi vet sedan länge att makten läckt ut ur nationalstaten i några frågor. Det gäller viss ekonomisk politik, säkerhetspolitik, miljö och brottsbekämpning. Kanske något mer. Frågan är då om man ska låta andra bestämma eller försöka sträcka ut demokratin till de punkter där makten idag befinner sig.

Vänsterns svar är i nästan alla broschyrer jag fått tag i att man ska låta andra bestämma. Försöker man sträcka ut demokratin över gränserna blir det bara superstat. Det är bättre med skendemokrati hemma. Jag förstår inte det där. Det finns ett filosofiskt underskott som jag inte kan förklara.

Fördelarna med ett federalt Europa som kan återställa det gamla tvåkejsardöme vi känner så väl – arbete och kapital i maktbalans – är ju uppenbara, åtminstone sett från vänster. Dessutom finns det en i flera fördrag inskriven princip för maktdelning i höjdled – subsidiaritetsprincipen – som besvarar många oroade frågor. Högre instans ska bara göra det bara högre instans kan göra, säger denna princip. Alla frågor ska avgöras så långt ner som möjligt. Det är för övrigt också federalismens grundtanke.

Jag håller med om mycket av den kritik mot EU som framförs i broschyrerna. Det är sant att det finns en byråkratisk överstat, delvis beroende på att den demokratiska ännu inte blivit gjord. EU lägger sig i allt möjligt, från älgjakt till gurkor, som det inte har med att göra. EU har fått växa som ett kråkslott, därför att oenigheten om den demokratiska överstaten varit så stor. Dags alltså att ta itu med allt det där. Det finns ingen ödesbestämning i den yttre formen, alltså unionen – vilket framför allt Junilistan hävdar -, lika lite som i nationalstaten.

Om det blir vänster eller höger beror på oss. Det är som vanligt bara att gå in och bråka. Men vi kan inte stå utanför.

Anders Ehnmark, författare
Annonser

Entry filed under: Veckans krönika.

Rättvis lönebildning är central för varje socialist Den Tredje Vänstern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: