Rättvis lönebildning är central för varje socialist

juni 4, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Debatten om Gudrun Schymans krönika fortsätter att engagera. Här ett inlägg från Carlinge Wisberg (s) i Finspång.
I en kommentar till en tidigare införd krönika av Gudrun Schyman tar Björn Grip upp hela den problembild som finns omkring lönebildningen i stort. Björn tar upp frågan utifrån ett perspektiv att man faktiskt måste problematisera komplexet och att förenklade resonomang kanske gör mer skada än nytta i debatten.

Jag kan redan inledningsvis slå fast att jag tillfullo delar Björns resonomang, det hela är inte så enkelt som att pytsa ut mer ekonomiska resurser det hela handlar om helt andra saker i första hand.

Det handlar om hur arbeten värderas och därmed betalas, det handlar om att mäta och vikta olika arbetsuppgifter mot varandra det behöver helt enkelt skapas en teknik som möjliggör detta. Om vi inte kan åstadkomma detta torde det vara oerhört svårt att få acceptans för förändring som kanske av många upplevs som diktat ovanifrån.

Historiskt har vänsterns linje varit lika lön för likvärdigt arbete, det är en korrekt linje som långt ifrån ännu är uppfylld, det debatten nu mer handlar om är en värderingsförändring av viktningen mellan olika arbetsuppgifter. Jag är den förste att ansluta mig till att detta skall vara kampfrågan men då blir också frågan, precis som Björn påtalar, mer komplex då duger det inte längre med allmänna slängar, man måste vara mycket konkret.
I klartext: vad motiverar dagens löneskillnader inom exempelvis skolans värld, sjukvårdens värld eller industrins värld etc. etc. och vad motiverar skillnaderna mellan olika arbetsområden och hur förhåller vi oss till debatten i frågan om individuella löner, som undertecknad är en kraftig motståndare till, men som jag dessvärre tycker mig se att det på många håll finns acceptans för ?

Kampen om rättvisa i hela arbetslivet och kampen för rättvisa i lönebildningen är för en socialist naturligtvis en mycket central fråga som samtidigt är komplexfylld och måste bearbetas oerhört seriöst.

Eftersom Kommunals totala avtalshaveri i förra årets lönerörelse har tagits upp kanske en ingångsvinkel kan vara att försöka analysera vad som hände där, då avser jag självfallet inte att S-ledningen beordrade Ylva Thörn och Kommunal att avblåsa konflikten, utan det handlar om hur det kom sig att upplägget och utfallet slutade som det gjorde. Dessvärre så tror jag inte att det kommer att redovisas någon tillförlitlig statistik omkring detta, alltför många skyddar det egna reviret.

Det går inte att komma ifrån att synen på lönebildning i stor utsträckning också handlar om det egna jaget och blir därigenom också en värderingsfråga, vad är det egentligen som säger att Prästen ska ha så hög lön jämfört med Diakonen när det är den sistnämnda som i stor utsträckning är motorn i församlingen ? Ja, prästen kommer sälerligen att rada upp en mängd argument varför det bör vara så, men finns det någon substans i argumenten?
På samma sätt kan vi arbeta igenom område efter område och snart skall vi finna att frågan om lönebildning primärt inte är en fråga om pengar, även om dess behövs, utan i väsentligt högre grad är en fråga om individers värderingar i förhållande till sin omvärld.

Frågan är, vågar Vänstern ta den debatten då man kan hamna i ett läge då det kanske inte enbart handlar om att plussa på utan också om att faktiskt även räkna minus ?

Min erfarenhet av vänstern som den fungerat hittills är i det perspektivet inte särskilt ljus.

Självfallet skall Gudrun Schyman fortsätta med kampen, vilket hon gör på ett förtjänstfullt sätt, men jag tror att kampen stärks av om Gudrun också borrar sig ner i djupet på frågan och lyfter på stenar som det kan lukta lite illa under.

Carlinge Wisberg, Finspång
Annonser

Entry filed under: feminism.

Förenkla inte, gå vidare i analysen och trampa på ömtåliga tår Vad vill vänstern med EU?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: