Förenkla inte, gå vidare i analysen och trampa på ömtåliga tår

juni 3, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Att svepande upprepa sig utan att fördjupa analysen riskerar att cementera likgiltigheten, säger Björn Grip, (v), personalberedningens ordförande i landstinget i Östergötland, i en reaktion på Gudrun Schymans krönika. Det gäller att sätta fingret på många obehagliga ställen om man ska komma till rätta med könsbundna löneskillnader. Och ett visst mått av självkritik vore också hälsosamt, Gudrun.
Gudrun Schyman frågar i sin krönika förra veckan varför det händer så lite när det gäller att utjämna könsbundna löneskillnader. Ingen ska frånkänna Gudrun engagemang och uthållighet i jämställdhetsfrågorna, men jag tror att debatten mår bra av att fördjupa analysen och också peka på skenhelighet och inkonsekvenser som inte är så opportuna att lyfta fram i dagens ljus.

Det finns skillnader inom samma yrken som är könsbundna, men den stora orättvisan gäller jämförbara yrken där manliga yrken har betydligt högre lön än kvinnoyrken. Till detta kommer deltidseländet och de osäkra anställningsvillkoren inom typiska kvinnoyrken. Det gäller främst inom detaljhandeln och städbranschen men även inom vårdyrkena framför allt i kommunerna.

Jag tror att det är viktigt att sortera upp problemen och faktiskt se att detta delvis är olika problem, även om det sammantaget leder till djupa könsorättvisor när det gäller möjlighet till lön och därmed egen försörjning. Till att börja med gäller det att kämpa för könsuppdelad statistik – inte ens detta finns självklart hos offentliga arbetsgivare har jag upptäckt – inom respektive yrkesgrupp. Sen gäller det att hitta relevanta arbetsvärderingsmetoder där lönemässiga skillnader beroende på kön mellan jämförbara yrken kan urskiljas. Här har trots allt staten nyligen agerat genom att ge Claes Borgström, JÄMO, ett uppdrag som det gäller att följa upp och intressera sig för.

Det finns tyvärr en del skenhelighet och brist på konsekvens även bland de som säger sig vara de starkaste företrädarna för att få upp kvinnolönerna. Exempel fick vi i samband med den senaste avtalsrörelsen inom Kommunals avtalsområde:
– Statens medverkan för att rikta resurserna till kommun- och landstingssektorn och därmed få upp lönenivån för kvinnodominerade yrken i vården fanns det en bred enighet om inom arbetarrörelsens partier. Göran Persson och Gudrun Schyman tävlade om att göra uttalanden som trissade upp förväntningarna rejält. Resultatet av förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna ”bidde en tumme” för att uttrycka sig milt och utlöste stor besvikelse bland de väljare som röstar vänster.
– Arbetsgivaren presenterade ett bud till Kommunal som tydligt prioriterade de kvinnodominerade yrkesgrupperna inom vården framför andra grupper inom Kommunal. Kommunal avvisade detta bud och gick ut i konflikt vilket i viss mån försämrade kvinnoprofilen på lönebudet.
– Vänsterpartiets ledning tog skarpa uttalanden till förmån för villkorslöst stöd till Kommunals krav. Man hängde ut vänsterpartiföreträdare med ansvar i personalfrågor på ett sätt som försvårade möjligheterna att lokalt utnyttja ett visserligen begränsat handlingsutrymme.

Det finns anledning till viss självkritik såväl inom socialdemokratin, Kommunal och vänsterpartiet, eller hur Gudrun!

Björn Grip

 
Annonser

Entry filed under: feminism.

En klassresenärs funderingar Rättvis lönebildning är central för varje socialist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
juni 2004
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

%d bloggare gillar detta: