Vänstern i Europa

maj 19, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Det är med glädje vi publicerar vårt första spontana läsarinlägg. En kritisk betraktelse över vänsterns förhållande till EU.
Både författaren och Vägval Vänsters redaktion hoppas genom detta inlägg få igång en aktiv debatt i frågan.
Hur kommer det sig att vi alltid ska se oss som förmer här i Sverige? Det väcker förundran när Vänsterpartiet ställer sig utanför det europeiska partisamarbetet. Vad är vi rädda för? Vi skulle ha mycket att bidra med i ”det europeiska vänsterpartiet”, samtidigt skulle vi kunna bredda vår debatt och diskussionerna inom vårt eget Vänsterparti och lära av våra kamrater på kontinenten. Det verkar som om vi har låst fast oss i nationalstatens ramar och att vi förordar den dolda diplomatin i internationella sammanhang. Sedan när är diplomatin ett uttryck för demokrati? Är det inte mer öppenhet vi behöver i den europeiska offentligheten?

Hur ska vi annars kunna skapa en gemensam europeisk standard, en gemensam europeisk rättvisa? Vi måste använda EU som en språngbräda för en samlad europeisk vänster, en samlad europeisk fackföreningsrörelse som inte enbart kämpar för det egna landets löntagare. Varför kämpar inte vi för att förändra det valsystem som existerar i EU idag?

Det är orimligt att jag ska behöva avstå från att rösta till EU-parlamentet för att det inte finns en enda vänsterpartistisk kandidat som är för en federal utveckling av Europa eller som ser det goda i att vi skulle kunna utveckla EU i en riktning som gynnar alla EU-medborgare. Ingen har någonsin lyckats övertyga mig om att Vänsterpartiets inställning till unionen har inneburit hög politisk trovärdighet bland vänsteranhängare i andra länder än i Sverige. Det är i Sverige som vi är mest kritiska till EU. Kritik är bra, men man kan inte bygga sin politik på enbart kritik. Kritiken måste följas av alternativ till den rådande linjen.

Den nuvarande linjen – ”Ut ur EU” – är inte särskilt konstruktiv politik. Varför kan vi inte respektera demokratiskt fattade beslut. Svenska folket har sagt ja till EU. Det vore alltså vänsterpartistiskt rätt att ifrågasätta kongressens majoritetsbeslut om valet av partiprogram utifrån rådande synsätt. Är det så här vi ska bedriva politik och utveckla demokratin både internt inom partiet, i Sverige och i EU?

Debatt, dialog, diskussion är alla förutsättningar för demokrati. Utan dem finns ingen politik? Är det någon form av icke-demokratisk politik som är rätt väg att gå för Vänsterpartiet, för Sverige, för EU? Det tycker inte jag.

Jonas Ek

Entry filed under: Vänstern och EU.

För Socialismens skull Tydlig EU-kritik behövs i Europa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Posts

Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 7,878 hits
maj 2004
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: