Solidaritet med kommande generationer förutsätter miljöomställning i dag

maj 6, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Följande text har tidigare publicerats i Vänsterpress, inför vänsterpartiets kongress i februari 2004.
Solidaritet och rättvisa är de honnörsord som genom historien starkast förknippas med vänstern. Internationell solidaritet är sedan den radikala arbetarrörelsens begynnelse en integrerad del av dess grundläggande ideologi och politiska praktik. Vietnamrörelsen och solidaritet med världens förtryckta var en grundläggande beståndsdel av vänsteruppsvinget på 1960- och 1970-talen. Attac och många andra nutida rörelser har orättvisan i de internationella maktförhållandena som sitt fokus. Förslag om att tona ner internationell solidaritet som del av vänsterpartiets politik skulle knappast vinna något gehör på någon partikongress.

Likaså har feminismen kommit för att stanna. Kvinnokamp har förvisso funnits länge varit en del av vänsterns verksamhet, men utrymmet för den som en del av partiets politik har varierat. Programmatiskt har marxismen tidigare varit den enda teori som verklighetsuppfattningen baserats på. Etiketterna och beteckningarna kan variera, men att det finns en könsmaktsordning som gäller parallellt med och oberoende av klasstillhörighet har numer en given plats i vänsterpartiets ideologiska grund. Även om det inte kommit särskilt långt med att upphäva kvinnors underordning i vardagslivet har vänsterpartiet under Gudruns ordförandeperiod lyckats föra in och förankra feminismen på den politiska dagordningen i Sverige.

Under 1970-talets andra hälft växte miljörörelsen fram med kärnkraftskritiken som den dominerande fråga. Dåvarande Vpk bidrog aktivt till att miljörörelsens krav lyftes in i de politiska församlingarna. Partiet och dess ungdomsförbund var väldigt aktivt inför folkomröstningen om kärnkraft. Politiskt distanserade partiet sig från den betongpolitik som moderater och socialdemokrater stod för. När trafik- eller andra miljöfrågor blivit föremål för behandling i kommunala församlingar har miljörörelsen haft vänsterpartiet som en tämligen säker bundsförvant.

Det var först under den andra halvan under 1990-talet som miljöfrågorna fick en grundläggande status i partiprogrammet. På vänsterpartiets hemsida beskrivs dess ideologi bestå av fyra hörnstenar där en av dem är En hållbar utveckling; Det finns bara ett jordklot och de gemensamma resurserna håller snabbt på att förbrukas. Miljöomställningen måste påbörjas redan idag och grunden för en ekologiskt hållbar utveckling måste läggas. Denna beskrivning av partiets fundament har täckning i det nuvarande partiprogrammet.

Gällande partiprogram säger: ”Miljökraven kan komma i konflikt med andra politiska mål och värderingar……… I sådana konflikter ska hänsynen till långsiktigt hållbar och internationellt solidarisk utveckling vara avgörande.” (10:10) Ett flertal skrifter av programmatisk natur har tagits fram med 10:10 som utgångspunkt; Hållbar utveckling, Rapport om ett hållbart jordbruk, Ett hållbart och rättvist transportsystem samt Rättvist miljöutrymme. Det är med utgångspunkt från dessa som den nuvarande trafik- och miljöpolitik i partiet bedrivs.

Det var med bestörtning som vi noterade att programkommissionen i sin remissversion föreslog att miljöfrågorna skulle degraderas till ett politikområde bland andra. Marxismen och feminismen föreslogs vara de enda perspektiv övrig politik skulle baseras på. Ännu mer upprörda blev vi när detta misstag inte korrigerades i det slutliga förslaget till kongressen. Är det programkommissionens uppfattning att miljöhoten är mindre allvarliga nu jämfört med då ekologisk hållbarhet skrevs in som en av de tre perspektiv som vänsterpartiets politik är uppbyggt på? Eller anser programkommissionen att det är någon annans (miljöpartiets?) uppgift att ställa om och göra utvecklingen långsiktigt hållbar?

Det finns förvisso många tragiska exempel i vänsterns historia där intresset för produktivkrafternas utveckling kombinerats med okunnighet om den materiella bas all produktion och konsumtion utgår från. Att försöka vända floderna i Sovjetunionen, att verka för bidrag till fiskefartyg (och –redskap) som effektivt tar upp mer fisk än återväxten medger, att motionera om att torv för energiändamål ska vara förnybar är exempel som visar hur tokigt det kan bli. Inte ens om det finns en 100 procentig uppslutning i de beslutande organen är det möjligt att ändra naturlagarna. Dagens svenska konsumtion baseras på ett uttag av metaller, fossila bränslen, skogsråvara, vatten mm som snabbt skulle ända människoartens plats på jorden om resten av världen skulle kunna följa vårt exempel. Att ställa om till en produktion och konsumtion som är inte tär på kommande generationers möjlighet till ett drägligt liv är en av vår tids stora utmaningar. I denna omställningsprocess ryms samtidigt den positiva ekonomiska utveckling och de arbetstillfällen som hör framtiden till.

Som vi ser är det självklart att mänskligheten måste sluta såga av grenen den sitter på. Ingen politisk kraft med anspråk på att vara progressiv kan frånhända sig den uppgiften. Ett parti med solidaritet som ledstjärna borde gå i spetsen för den radikala omställningsprocess som är nödvändig för att utvecklingen ska bli ekologiskt hållbar. Vänsterpartiet ska fortsätta vara ett rödgrönt parti!

Karin Svensson Smith m fl
Annonser

Entry filed under: Miljö- och klimatpolitik.

Solidaritet med kommande generationer förutsätter miljöomställning i dag Vänstern får inte lägga ner sin EU-kritik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,170 hits
maj 2004
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: