Allmän vårdplikt för försvar av det civila samhället

maj 6, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Den allmänna obligatoriska värnplikten i Sverige är i sin praktiska utformning avskaffad. Den som inte vill behöver inte göra värnplikt. Men inte alla av dem som vill får göra värnplikt. Det mest anmärkningsvärda är att den allmänna värnplikten avskaffats utan vare sig folklig eller bred politisk debatt.
Det är inte många inom vänstern som sörjer att färre tvingas göra militärtjänstgöring. Inte därför att vi vill se en utveckling mot yrkesarmé utan därför att vi är många som är övertygade om att det traditionella militära försvaret spelat ut sin roll. 2000-talets militära hotbild liknar ju allt annat än att landet skulle invaderas av tiotusentals gevärsutrustade soldater. Tvärtom handlar ett militärt angrepp, om vi nu ens ska leka med tanken om militärt angrep, snarare om högteknologiska vapen som det är mycket svårt att försvara sig emot.

Dagens försvarsstrategi bör inte ha sin utgångspunkt i hotbilden, militärt angrepp. Däremot finns det andra mer realistiska hotbilder. Terrorism och politisk extremism som grundar sin verksamhet på att inte erkänna principerna för ett demokratiskt politiskt rättssamhälle är utan tvekan ett hot. Okontrollerade flyktingströmmar som uppstår på grund av inbördeskrig, miljökatastrofer, epidemiska sjukdomar är andra hot. Det samma kan sägas om det högteknologiska samhällets sårbarhet. Det går att räkna upp fler allvarliga hotbilder som är betydligt mer verkliga än hotet om militärt angrepp mot Sverige.

Vårt land har under decennier byggt upp en gemensam stark välfärdssektor som har sin grund i socialförsäkringssystemet och gemensamt finansierade vård-, omsorgs- och utbildningsverksamheter. Dessa verksamheter bygger i hög grad på gemensamma värderingar om ett solidariskt samhälle där vi vill förhindra att plånbokens tjocklek ska få genomslag vad gäller grundläggande mänskliga rättigheter.

Välfärdssamhället är dock hotat. Inte i första hand på grund av privatiseringar och att borgerliga värderingar vunnit sådana framgångar att vi inte längre är beredda till solidarisk finansiering. Det handlar snarare om att åldersstrukturen i befolkningen i Sverige (gäller för övrigt för en stor del av Europa) utvecklas i allt snabbare takt mot att allt färre ska försörja allt fler. Antalet äldre ökar i snabb takt samtidigt som utbildningstiden tiden för barn/ungdomar blir allt längre. Till det ska läggas att en mycket stor del av befolkningen hämtar sin inkomst från socialförsäkringssystemet. Sammantaget innebär detta att den sammanlagda gemensamma arbetstiden minskar vilket i sin tur innebär att skatteintäkterna tryter samtidigt som allt fler är i behov av vård och omsorg. Välfärdsamhället är därmed hotat.

Frågan är hur man bygger försvar mot ovan nämnda hot?

Det finns utan tvekan många viktiga gemensamma värden att försvara. Enligt min mening handlar det framtida försvaret om att vårda samhällets gemensamma angelägenheter – bl.a. om försvar av allt de som vi valt att hantera inom beslutsramar för riksdagen, landtingen och kommunerna.

För detta behöver vi en allmän ’’vårdplikt’’ av det gemensamma civila samhället. Den ska gälla för både män och kvinnor som efter avslutad gymnasieutbildning, under exempelvis nio månader, rycker ut till vårt gemensamma samhälles försvar. Tiden kan då fördelas i tre månaders utbildning och sex månaders tjänstgöring i det civila samhällets tjänst.

Vårdplikten bör också gälla (i vart fall bör de ha erbjudande) för ungdomar som på grund av t.ex. invandrarbakgrund inte är svenska medborgare då deltagande i vårdplikten ger möjlighet till betydande insikter om det svenska samhällets uppbyggnad och strukturer. Samtidigt ger den utrymme för naturliga och spontana kontakter som sträcker sig över etniska gränser. Vårdplikten kan på det sättet och bidra till positiva ömsesidiga integrationsprocesser.

Införandet av en vårdpliktsreform kommer initialt att belasta samhällsekonomin. Det kommer att krävas nyinvesteringar och det kommer att ta tid innan utbildningsinsatserna ger ekonomisk avkastning i vård- och tjänsteproduktionen. Men på sikt talar allt för att reformen är samhällsekonomisk lönsam. De vårdplikta kommer att skapa ekonomiska och humanistiska mervärden som är till gagn för samhällssolidariteten.

Tjänstgöringen bör vara inriktad på flera samhällssektorer. Det kan handla om tjänstgöring för försvar av energisektorn, rent vatten, samhällets olika infrastruktursystem. Men också i gränsbevakning, katastrofhjälp och annan humanitär hjälp i krissituationer i och utanför Sverige. Och inte minst handlar det om tjänstgöring i vårt lands gemensamma vård- och omsorgssektor.

Kritiker brukar hävda att det krävs omfattande utbildning för att verka i vård- och omsorgsverksamheter. Det är delvis sant. Men bara delvis. För redan idag hanteras över 50 procent av äldreomsorgen av anhöriga och vänner. Så nog kan något åstadkommas utifrån humanistiska värderingar och sunt förnuft. Det vore ju för övrigt fullständigt förfärligt om alla former av mänsklig omsorg kräver minst treårig gymnasieutbildning.

Den stora förtjänsten med en allmän vårdplikt för försvar av det gemensamma civila samhället är emellertid att alla ungdomar ges rätt till egen erfarenhet av att försvara gemensamma värden och angelägenheter. Då handlar det inte i första hand om försvara nationalstatens gränser och former. Då handlar det snarare om försvar, och kanske till och med utveckling, av innehållet i vårt samhälles demokrati och värdegrund.

Dan Gahnström
Annonser

Entry filed under: Välfärd och Allmännytta.

Har något hänt? Solidaritet med kommande generationer förutsätter miljöomställning i dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
maj 2004
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

%d bloggare gillar detta: