Vänsterpartiets vägval

april 30, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vilken roll ska vänsterpartiet ha i svensk politik? Var finns gränsen mot sektvänstern? Kan ett parti med mångårig kommunistisk arbetskultur se åsiktsmångfald och spretighet som en styrka eller ska renhet och krav på enighet åter sänka partiet? Dessa frågor försökte några lokalt ledande vänsterpartister belysa inför partikongressen. Här återges debattartikeln som väckt starka känslor i partiet i oredigerat skick.
Tidigare publicerat DN-debatt, 17 feb, 2004.
Vänsterpartiet kongress 1993 valde ny partiledare och antog ett, för sin tid, omvälvande dokument ”En ny tid-en ny vänster” Där slogs fast att partiet i praktisk handling skulle bli ett bredare och mindre slutet parti: ”Vi förbinder oss att fortsätta förnyelsen och vitaliseringen av parti och politik”. I kombination med tidigare beslut om att avskaffa den inom den kommunistiska rörelsen s k ”demokratiska centralismen” så lades grunden för en omfattande reformering av partiet. De tio år som gått sedan dess har varit den mest framgångsrika epoken i partiets historia. Vi har under dessa år inte bara tyst accepterat denna utveckling utan ofta sett oss som pådrivande i processen.

I kommuner, landsting och riksdag har partiet förvandlats från revolutionära plakatbärare till att faktiskt ha betydelse för människors dagliga liv genom överenskommelser, uppgörelser, inflytande och politisk makt. Att rösta på vänsterpartiet har på många håll i landet haft betydelse för vanliga människors vardag. Hur har då detta varit möjligt?

Vänsterpartiet har till sin karaktär utvecklats till en allians mellan många politiska strömningar och krafter. I partiet samlas vänstersocialister, miljövänner, reformerade kommunister, feminister och många tidigare socialdemokrater. En blandning mer komplex och rik än den medialt förenklade bilden av förnyare och traditionalister. Vi ser detta som partiets styrka och livskraft- andra ser det som en svaghet där enighet alltid måste deklareras. Ett brett vänsterparti med flera strömningar kräver ömsesidig respekt och lyhördhet.

En tråkig rest från den gamla partikulturen är det hemlighetsmakeri och konspirationstänkande som tyvärr av tradition är en del i partiets inre föreställningsvärld. En slags Robinsonliknande öråd präglar vissa processer. Ett exempel är den fullständigt öppna debatt för vänsterpartiets roll i svensk politik som för ett år sedan okontrollerat spreds i det e-postupprop ”Vägval Vänster” och slutligen undertecknades av 400 aktiva vänsterpartister. En unikt öppen debatt som partiet inte är van vid men som därefter av interna kritiker uteslutande och paradoxalt handlat om ”fraktionsbildning” och ”borgarpress” Ett trist, men historiskt inte helt ovanligt, sätt att undvika sakfrågedebatt i vårt parti. Denna introverta debattradition har tråkigt nog genom åren lett till låsningar och bortstötningsprocesser av tusentals duktiga partimedlemmar. I vissa partidistrikt dominerar idag åter en renlärig, närmast sektinspirerad vänster, vars förhållningssätt står långt till höger vad avser synen på tolerans och mångfald. Där råder åter demokratisk centralism.

Mardrömmen
Detta Vägval Vänster ,som väckt sådan intern vrede, ger uttryck för en mardröm där partiet påbörjar ett sekteristiskt återtåg, ett parti som fastnar i ofarlig dogmatisk retorik, som inte klarar att sätta gränser mot sektvänsterism, som inte vågar bedriva och ta ansvar för realpolitik, som bedriver överbudspolitik och som inte är glasklart om sin kommunistiska historia. Ett parti som inte förmår ta till sig miljötänkandet och som inte förmår inrymma och utveckla den allians av strömningar som är dagens vänsterparti.

Ett viktigt vägval
Det parti vi vill verka i är ett parti som är inriktat på att åstadkomma resultat som förändrar människors vardag där offentlig sektor och civilt samhälle kompletterar varandra i skapandet av välfärd och tillväxt. Ett parti som ser parlamentarisk demokrati som en historisk landvinning och anser att parlamentariskt arbete och politiskt arbete utanför de folkvalda församlingarna befruktar varandra. Ett vänsterparti som eftersträvar en stark parlamentarisk representation och regeringsmakt som medel för att genomföra partiets politik och som föredrar fronter och majoriteter som baseras på kompromisser framför sekterism och utanförskap . En vänster som står för en ansvarsfull och realistisk ekonomisk politik och som motsätter sig överbud som lämpar över problem till efterkommande. En politik som genomsyras av medvetenhet om att nuvarande utveckling är ohållbar i ett ekologiskt perspektiv och att detta får återverkningar på den dagspolitik som kan drivas. Ett parti som vågar vidga solidaritetsbegreppet geografiskt samt tidsmässigt till att omfatta även kommande generationer och människor som nu lever i andra världsdelar. En vänster som tillsammans med andra progressiva krafter påverkar EU:s utveckling och accepterar att vissa globala problem kräver överstatliga lösningar. En rörelse som tillämpar feminism som ett verktyg för praktisk politik med syfte att skapa rättvisa villkor för kvinnor och män. Kort sagt ett vägval vänster.

Just nu känner vi oro för vänsterpartiets väg i svensk politik. Det är åter en brytningstid för svensk vänster där vi hoppas att partiet inte återgår till det gamla, utan på nytt vågar välja vänsterförnyelse.

 
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

BOK: Vänsterns svåra väg till socialismen – Om löntagarägande och ekonomisk demokrati Herre i eget hus: Frihed i arbejdet og politiske producent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
april 2004
M T O T F L S
    Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: