Regeringsmakt för socialism

april 30, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Följande text publicerades i Vänsterpress i anslutning till Vänsterpartiets kongress i februari 2004.
All politisk verksamhet i syfte att förändra den materiella verkligheten för människor bygger på förtroende och samarbete. I första hand handlar det om att skapa en ömsesidig respekt mellan partiet och dess väljare. Partiet är inget självändamål utan är i grunden ett verktyg för samhällsförändring. I andra hand handlar det om ett samarbete med de politiska krafter som mer eller mindre konsekvent, eller i enskilda sakpolitiska frågor, stödjer den politiska linje det egna partiet driver. Ett sådant samarbete bygger på politiskt förtroende. Där givande och tagande råder under ömsesidig respekt för de olika samverkande partiernas politiska identitet.

Det samarbete vårt parti idag bedriver på riksdagsnivå har brister. Alla önskar vi oss en rödare, grönare och mer solidarisk politik. Som utjämnar klass- och könsklyftor och som värnar och utvecklar den solidariskt finansierade välfärden. Men det är alltid valresultatet som är grunden för vilken grad av inflytande partiet kan nå.

Inom partiet förekommer en berättigad debatt om samarbetets vara eller inte vara. På senare tid tycks argumentet att smärtgränsen för samarbetet är nådd vinna allt mer mark. Särskilt dramatiskt blir det i samband med de årliga budgetuppgörelserna. Senast vid uppgörelsen hösten 2003 då enskilda partiföreträdares utfästa löften om ett återställande av ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen inte visade sig hålla måttet. Även om vi delar motviljan inför de sänkta ersättningsnivåerna menar vi att kritiken påfallande ofta väljer att slå ner på enskilda budgetposter och därmed bortser från helhetsintrycket.

Vi är övertygade om att dagens samarbete är att föredra framför opposition. Vi menar att perioden av samarbete med säkerhet kan utropas till det snart 90-åriga partiets mest framgångsrika period. Och varför? Jo, därför att vårt parti skapat ett brett förtroendekapital bland väljarna, men också hos våra politiska samarbetspartner. Vi har gjort det genom att vara lyhörda gentemot våra väljare och att i parlamentariska församlingar förvalta det ökade inflytande på ett förtroendeingivande och, i många avseenden, framgångsrikt sätt.
Självklart existerar det alltid en smärtpunkt för ett samarbete. Men vi menar att denna smärtpunkt inte i första hand kan regleras av enskilda budgetposter utan måste ses i skenet av ett helhetsresultatet. I praktiken borde det vara möjligheterna att inom regeringsförklaringen påverka samhället i en progressiv riktning som avgör samarbetets vara eller inte vara.

Samtidigt önskar vi att partiet lyckades påverka samhället ytterligare. Men att tro att detta bäst sker genom att kliva ur de rum där besluten fattas är naivt. Samarbetets brister rättas snarare till genom att vi uppnår ett samarbete på lika villkor, inte genom att kliva av.

Vänsterpartiet bör därför uttala sin klara målsättning att utgöra en del av regeringsunderlaget. Det är det enda sätt som vårt parti i realiteten kan erövra den fulla insyn, den initiativrätt och den makt som krävs för att förvalta väljarnas förtroende. Att detta skulle stå i motsättning till ett aktivt utomparlamentariskt arbete är för oss fullständigt främmande. Alla större samhällsförändring har skett genom ett dialektiskt samspel mellan parlamentariskt fattade beslut och ett aktivt utomparlamentariskt opinionsbildande.

All socialistisk samhällsförändring kräver ett hårt politiskt arbete med konkreta och väl genomarbetade politiska förslag. Att staka ut vägen mot regeringsmakten och därigenom uppnå mer och bredare inflytande för en socialistisk politik måste bli den tillträdande partistyrelsens huvuduppgift inför kommande kongress och valår 2006.

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vem är rätt feminist? Framtiden ligger till vänster – 16 teser om vänstern i det 21:a århundradet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
april 2004
M T O T F L S
    Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: