Prioriteringar i vården

april 30, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Följande text skrevs med anledning av den intensiva debatt om välfärdens finansiering som uppstått i samband med att Östergötlands Landsting beslutade om att genomdriva politiska prioriteringar inom vården. Texten har tidigare publicerats i Vänsterpress och är författad av Björn Grip, gruppledare för vänsterpartiet i Östergötlands Landstingsfullmäktige.
Östergötlands läns landsting var först ut med att ta beslut om politiska prioriteringar i vården. Beslutet innebar också att vissa behandlingar inte längre skulle göras med offentlig finansiering, så kallad ”utbudsbegränsning”. Vänsterpartiet i Östergötland har medverkat till beslut om mindre utbudsbegränsningar – reduceringar med 37 miljoner på en sjukvårdsbudget motsvarande drygt 6000 miljoner – inom vissa sjukdomsgrupper för sjukhusvården. Eftersom beslutet ifrågasatts och kraftigt vinklats i media är det angeläget att beskriva våra bedömningar och motiv för att ställa oss bakom beslutet.

Grundproblemen när det gäller prioriteringar i vården är två:
– Vad gör vi åt det faktum att fler sjukdomar allt bättre blir möjligt att medicinskt behandla, medan skatteintäkterna växer betydligt långsammare? Till vad ska skattepengarna räcka? Och hur mycket är människor beredda att betala i skatt?
– Hur och av vem ska pengarna fördelas? Ska läkarna göra detta ensidigt och utan insyn, när väl pengarna politiskt fördelats till sjukhus och primärvård? Eller är det rimligt att förtroendevalda i offentlighetens ljus får ha ett ord med i laget när det gäller fördelningen av skattemedlen till olika sjukdomsgrupper?

Prioriteringar i vården har alltid skett. Dock inte alltid utifrån perspektivet att patientgrupper med störst behov först får sina behov tillgodosedda. Det finns också en tydligt negativ klassmässig snedfördelning. Det räcker med att peka på att många bostadslösa lider av psykisk ohälsa kombinerat med missbruksproblem. Dessa människor har svårt att få tillgång till vård och behandling.

Tidigare har prioriteringsansvaret lämnats till olika läkargrupper. Jag tycker det är bra att detta nu ifrågasätts. Sannolikheten har varit stor att resursfördelningen har skett mera utifrån styrkeförhållanden mellan olika medicinska intressen och mindre efter olika patientgruppers behov. Jag tycker det är bättre att ha en öppen och offentlig prioritering. Det är dock något nytt inom svensk – och kanske även internationell – sjukvård. Det väcker naturligtvis många funderingar – ”kan man verkligen göra så?”

På många håll har våra ställningstaganden uppmärksammats och ifrågasatts. Bland annat tog Vänsterpartiets kongress i februari ställning för att ”administrativa listor” aktivt ska motarbetas. Min uppfattning är naturligtvis att östgötabeslutet är motsatsen till ”administrativa lösningar” – det är en metod att skapa ökad möjlighet för politiskt inflytande över resursfördelningen.

Besluten i Östergötland i höstas innebar, att beslutsprocessen kring resursfördelningen nu i större utsträckning blir en fråga för politiker. Det innebär självklart inte att man tar över ansvaret för bedömningen av den enskilde patienten eller rangordningen av olika sjukdomstillstånd inom en viss klinik. Däremot tar sjukvårdspolitiker större ansvar för fördelningen av resurser mellan olika sjukdomsgrupper. Därmed blir fördelningen av resurser också offentlig vilket ger större möjligheter att få till stånd en allmän diskussion kring sjukvården, vilket borde vara positivt ur ett vänsterperspektiv.

Det finns en föreställning om att östgötabeslutet om prioriteringar tvingar fram privata lösningar. Det stämmer inte, enligt min mening. Jag tycker att problemen kräver en mera djuplodande analys .
Frågor kring sjukvårdens drift och finansiering som är relevanta att diskutera är följande:
– Vad ska finansieras med offentliga medel, och kan pengarna användas bättre?

Det är sannolikt mindre kontroversiellt hos allmänheten – åtminstone i teorin, dock ej i verkligheten när akutkliniker begränsas – att behandlingen ska ske på lägsta effektiva ”omhändertagandenivå”. Det vill säga, kan en diagnos behandlas i primärvården ska den inte behandlas på specialistsjukhuset.

Likaså är de flesta överens om att ineffektiva behandlingsmetoder bör utmönstras. Vad som är ineffektivt är dock inte självklart inom den medicinska professionen.

Men det blir också alltmer nödvändigt att diskutera om det finns diagnoser som inte längre kan finansieras med skattemedel.

Jag, som vänsterpartistisk sjukvårdspolitiker, driver frågan om mer pengar till vården. Jag är dock tillräckligt realistisk för att inse att det kommer att bli nödvändigt att ifrågasätta om alla diagnoser kan behandlas och finansieras med offentliga resurser. Det räcker med att påminna om att det idag görs operationer och behandlingar som ligger i gränslandet mellan skönhetsbehandling och sjukvård. Och var går gränsen för vad som offentligt ska finansieras när det gäller friskvård och rehabilitering? Vad är rimligt att du och din eventuella arbetsgivare betalar för att motverka ohälsa? Visst måste den här typen av frågor ställas, även av vänstern!

Att göra prioriteringar öppet och delvis via politiska beslut i stället för att ensidigt vara en angelägenhet för läkare har inte skett tidigare, men diskuteras nu i allt fler landsting. Hur ska man göra när den medicinska forskningen ger ökade möjligheter att bota sjukdomar men pengarna inte räcker till allt? Det är frågan! Låt oss hoppas att den fortsatta debatten kan bli mera seriös och prövande än vad som varit fallet hittills.

Björn Grip
Annonser

Entry filed under: Välfärd och Allmännytta.

Personalkooperativ Förskola Vem är rätt feminist?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
april 2004
M T O T F L S
    Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: