Gör upp med sekterismen!

april 30, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Vänsterpartiet har under årens lopp lagt ner mycken möda på att markera skiljelinje gentemot Socialdemokratiska Arbetarpartiet, och mycken tid har ägnats åt diskussioner kring partiets taktik och strategi i förhållande till socialdemokratin. Och visst är det viktiga spörsmål att ventilera. Jag menar dock att det i dag är väl så viktigt att diskutera och definiera partiets ideologiska och politiska gränsdragning – eller kanske snarare brist på gränsdragning – gentemot sektvänstern. I partiet tycks finnas en inte obetydlig underström som flyter mot sektvänsterns grumliga vatten.
Tydligast har detta kommit till uttryck i ungdomsförbundet, Ung Vänster (UV). UV:s förbundsstyrelses dokument inför den nyligen avhållna kongressen vittnar uttryckligen om sekteristiska strömningar inom förbundet. Att kongressen hållits inom lyckta dörrar är i sig en klar indikation på sekttänkandet, liksom det faktum att UV, som det förefaller i tysthet gentemot offentligheten, tillämpar den ”demokratiska centralismens” princip, i varje fall i Skåne. (Se UV Skånes internbulletin, Motviljan nr 1/2003). Denna traditionella kommunistiska organisationsmodell har som främsta syfte är att stärka den styrande partielitens kontroll, att hålla intern opposition på mattan och förhindra att avvikande åsikter tränger utanför organisationens slutna rum – om de tillåts existera över huvud taget.

Detta klimat av slutenhet och försök till utestängande av oliktänkande från inflytande har dessvärre spillt över på Vänsterpartiet i Skåne. UV har i åratal målmedvetet arbetat för att ”ta över” partiorganisationerna i distriktet och omforma dem efter sitt eget beläte. Ungdomsförbundare som aldrig synts till tidigare på medlemsmöten eller i partiaktiviteter väljs till styrelseposter och andra förtroendeuppdrag inom Vänsterpartiet. Att detta varit en uttalad strategi framgår också av UV:s förslag till politisk plattform inför kongressen.

UV, och efter hand också moderpartiet, har på grund av dessa sekttendenser, kommit att utöva en betydande dragningskraft på den ”etablerade” sektvänstern, som t.ex. Socialistiska Partiet (SP). Personer med anknytning till sektvänstern som sökt sig till UV har snabbt förts fram till framträdande positioner i UV och Vänsterpartiet.

Ett exempel på detta är den infiltratör från en utbrytargrupp till en utbrytargrupp (!) ur SP som spelade en avgörande roll för att i allians med ledande företrädare för partiets skånedistrikt under kuppartade former peta riksdagsledamoten Karin Svensson Smith från topplatsen på kandidatlistan inför valet 2002. Som ett annat exempel kan nämnas att en av Vänsterpartiets i valet 2002 nyvalda fullmäktigeledamöter i Malmö (sedermera också distriktsombudsman) så sent som vid valet 1998 kandiderade för SP. Även den nyligen avgångna distriktsordföranden i Skåne och nyblivna ersättaren i partistyrelsen har tämligen färsk, om än vagare, koppling till SP. Givetvis är det bra om personer med sympatier för smågruppsvänstern tänker om och istället ansluter sig till Vänsterpartiet. Någon sådan ideologisk omprövning tycks dock inte, såvitt det går att bedöma, ha skett i nyssnämnda fall.

UV har utan tvekan varit framgångsrikt i sina försök att bromsa upp moderpartiets något stapplande steg mot ett brett och öppet vänsterparti, och ligger i inte obetydlig grad bakom den kommunistiska renässans som nu slagit ut i full blom inom (v). Skånevänsterns majoritet har successivt omvandlats distriktet till en traditionell kommunistisk organisation, en linje som nu efter senaste v-kongressen fått kraftigt genomslag i partistyrelsen.

Det är lågt i tak i det skånska partidistriktet. Dörrarna är stängda, rullgardinerna är nerdragna. Allmänhetens insyn är minimal. Rädslan för att något av organisationens inre liv ska komma till allmänhetens kännedom präglar distriktsledningen. Tydligast har detta kommit till uttryck i partiföreningen i Lund, där styrelsen har starka inslag av personalunion med distriktsledningen. De upprepade försöken att tysta den frispråkiga v-tidningen Veckobladet (VB) i Lund har nu krönts med framgång. Tidigare redaktörer för VB har tvingats sluta eller frivilligt avsagt sig sina uppdrag. Den kommunistiska traditionen av politisk censur har, under jubel från en del partimedlemmar, återuppstått och partitidningen är nu för första gången i sin 30-åriga historia belagd med politisk censur. (Mera om detta: se min hemsida: http://www.nymark.nu.)

Om Vänsterpartiet skall bli ett trovärdigt socialistiskt alternativ i svensk politik måste partiet klart och tydligt göra upp med de uttryck för sektvänstertänkande som finns inom partiet. En trängande uppgift för den nyvalda v-partistyrelsen är att kartlägga inflytandet från sektvänstern och sekteristiska strömningar inom UV och vilka konsekvenser detta fått för partiet. Skåne torde inte vara den enda landsända som drabbats. Sannolikheten för att partistyrelsen är beredd att göra upp med sekterismen är väl dessvärre inte stor.

Ulf Nymark, Lund
Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Vem är rätt feminist? Framtiden ligger till vänster – 16 teser om vänstern i det 21:a århundradet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
april 2004
M T O T F L S
    Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: