Framtidens lösningar kan inte ses i backspegeln!

april 30, 2004 at 12:01 f m Lämna en kommentar

Följande text skrevs efter vänsterpartiets kongress i februari 2004. Den har tidigare publicerats i Vänsterpress, nr 4, 2004.
Motsättningarna i vänsterpartiet har kommit i öppen dager. Även om det är värst i Skåne, så är det inte bara där som partiet riskerar falla sönder eller delar av det tröttna av och tystna. Ingen kan längre förneka att det råder en stor vilsenhet om vart vänsterpartiet är på väg. Denna vilsenhet är inte någon produkt av illvilliga media; den är högst kännbar även i interna fora.

Är krav på att i närtid förstatliga bankerna förenligt med att göra budgetar ihop med regeringen? Är den kubanska tillämpningen av fri- och rättigheter överlägsen den svenska motsvarigheten? Går det att hitta realistiska lösningar på klimathotet och samtidigt säga nej till överstatliga lösningar t ex i form av kilometerskatter i EU? Minskas klassklyftorna av att säga upp budgetsamarbetet med socialdemokraterna?
Kan sextimmars arbetsdrag genomföras med full lönekompensation samtidigt som statsbidragen till kommuner och landsting bibehålls på nuvarande nivå?
Dessa och många andra frågor visar på hur stor spännvidd det finns bland de åsikter som är företrädda i vänsterpartiet.

En stark och klok ledning förmår att lyfta de grundläggande politiska sakfrågor som ligger bakom motsättningarna för att göra något konstruktivt som utvecklar partiets politik. Många upplever att det gångna årtiondets modernisering och förnyelse tonats ner och att ”Back to Basics” hade varit en mer rättvisande kongresslogan än ”Vägval Vänster” som ju var rubriken för det upprop 350 av partiets förnyare samlade sig bakom ett halvår innan kongressen.

Karl Marx skrev om socialismen som människornas frigörelse. Vi och många med oss uppfattar försvaret för yttrandefrihet och andra grundläggande demokratiska rättigheter som ett fundament för vänstern. Därför förutsätter vi att dessa är rättigheter är lika självklara inom partiet som utanför. Vi kommer att fortsätta diskutera aktuella frågor på hemsidor och i alla andra sammanhang där vänsterpolitiken utvecklas. I tider när allt färre vill vara aktiva i partier är går det inte i längden att vända sig inåt för att sluta sig samman kring det som känns vant och tryggt. I ett demokratiskt system måste det politiska samtalet ständigt finna nya
former. Även om kongresserna är högsta beslutande organ bör varje parti med självbevarelsedrift forma sin politik i dialog med sina väljare. De abstrakta sanningarnas tid borde vara slut liksom fastställande av ”den korrekta linjen” utan hänsyn till vad det folk man ska företräda har för uppfattningar. En försiktig förmodan är att vänsterpartiet hamnat i otakt med sina väljare; det torde exempelvis vara så att andelen av väljarkåren som kallar sig kommunister är tämligen litet jämfört med läget i den nyvalda partistyrelsen. I praktisk politik är det nog värre med en
ekonomisk politik där kongressbeslut och verklighet bara inte går ihop.

Annonser

Entry filed under: Vänsterns Vägval.

Regeringsmakt för socialism Bland stenbrott och svartrockar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Top Clicks

  • Inget

Blog Stats

  • 8,159 hits
april 2004
M T O T F L S
    Maj »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

%d bloggare gillar detta: